четвъртък, 26 май 2016 г.

БИЛЯН БАЛЕВ


Билян Балев регистрирал офшорна фирма, за да се менажира яхтата му в Монако .
 
 04.05.2016
 
Един от тримата изпълнителни директори на Българската банка за развитие и бивш телевизионен водещ Билян Балев е регистрирал миналата година офшорна компания на Британските Вирджински острови, за да менажира яхта в Монако.
Тази информация се появява от "Досиетата на Панама", съобщава в последния си брой
"24 часа". Медията е партньор на международния консорциум, който разкри голямо количество документи.
Балев обяснява пред изданието, че лодката е в процес на продажба. Той използвал адрес в Монако (за който обяснява, че имотът е под наем), за да регистрира фирмата - Finco Grace LTD, освен това я е декларирал пред Сметната палата.
13-метровата яхта е купена на лизинг през януари 2015 г. Според договора цената на морския съд била 650 хил. евро, но не става известно каква част от лизинга е платил банкерът. Съдът под името
"Анто Мария" е плавал под флага на Сиера Леоне.
В искането за създаването на новата фирма, направено чрез посредническа агенция в Монако, се обяснява, че яхтата, която фирмата трябва да менажира, ще е за частно ползване и ще бъде базирана главно в Монако.
Вестникът посочва, че засега Балев е единственият българин, който попада в категорията Politically е
xposed рerson, с други думи, заемащ публична длъжност. За такива клиенти проверките на правната кантора "Мосак Фонсека" са били задължени да прилагат по-засилен контрол и да изискват доста повече документи.
В декларацията си пред Сметната палата при встъпването си в длъжност декларира, че притежава 99 на сто от базираната в Лондон "Фининвест". Според публично достъпните фирмени регистри във Великобритания собствеността на компанията се дели между него и съпругата му Гергана Дрянкова. В последната си декларация той казва, че е декларирал и Finco Grace.
Регистрирането на последното дружество Балев обяснява с изискване на лизинговата компания при такъв договор, защото не ставало дума за придобиване на актив.
Според официалната визитка на Балев к
ариерата му в банковия сектор започва през 1991 г. в Българска пощенска банка. В периода 1992 - 1995 г. заема позиции в Частна земеделска и инвестиционна банка, Финансово-брокерска къща "София" и Юнионбанк. От 1996 г. до 2001 г. е изпълнителен директор на "Капман" АД. През 2001 г. става управител на компанията "Нобел адвайзърс", а през 2004 г. – на "Форем консултинг България". От края на 2013 г. е изпълнителен директор на ББР. Във визитката не се споменава, но Балев в миналото беше един от водещите на предаването "Плюс-минус" по БНТ.
 
 
 
 
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря 
 
Красимир Станев .
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар