понеделник, 16 май 2016 г.

КРАСИМИР МИХАЙЛОВ - ПАРГОВ

 
 
Кой е Красимир Михайлов. В първите няколко дни след трагедията в рудник "Ораново" соченият за негов собственик дори не се появява .
 
09.08.2013
 
 
 
"Бизнесмен" от началото на прехода, когато се случи първоначалното натрупване на капитали", така министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев описа сочения за собственик на рудник "Ораново" Красимир Михайлов, известен още като Паргов. В първите няколко дни след трагедията от 16 юли, докато Стойнев и министърът на труда Хасан Адемов спят в гр. Симитли, за да наблюдават спасителната операция отблизо и да помагат, с каквото могат, Михайлов дори не се появява. Първите, които го виждат, са служителите във второ полицейско управление в Благоевград, след като по искане на прокуратурата е обявен за национално издирване.

"На първата секунда знаех за аварията, но аз нямам работа там, защото само ще преча. Колко народ се изредиха на мястото на трагедията да правят черен пиар с трагедията на хората... Някои хора, които са от Симитли, но не знаят дори входа на мината, направиха точно това. За думите на министър Драгомир Стойнев, че ще преразгледа концесионния ми договор за рудник "Ораново", искам да му кажа, че му го подарявам. Нека дойде и развива той българската енергетика", заяви Михайлов на излизане от управлението. Той твърди, че за осем години е инвестирал над 20 млн. лв. "Загубите за същия период възлизат на 5 млн. лв." Странен коментар на фона на различни оценки на експерти, че от 2005 г. досега той не е вложил почти нищо в мината, платил е концесионната такса на държавата само за половин година и на практика няма какво да губи. След поредната трагедия в рудника става все по-ясно, че бъдещата му експлоатация би била възможна едва след много инвестиции, а според някои анализи на експерти по въгледобив - дори невъзможна (вижте
тук)

Единствените, които твърдят, че са го виждали край мината в Ораново в последните дни, са спасителите от Бобов дол, че дори два пъти. Те обаче работят и за рудниците, собственост на Христо Ковачки - човекът, с когото Михайлов-Паргов също преплита интереси. Жителите на по-малките села край Благоевград и Симитли твърдят, че работниците в "Ораново" на последните няколко вида избори са задължавани да осигуряват определен брой гласове за ЛИДЕР. Управителят на мината Валери Манов е общински съветник от същата партия и регионален лидер за Благоевградско. Според публикация на Капитал Daily в националната стратегия за развитие на минната индустрия е записано, че към частното холдингово дружество "Въгледобивна компания" (сред чиито собственици е Никифор Вангелов - зет на Ковачки) спадат "Открит въгледобив", "Въгледобив Бобов дол", мините "Бели брег", "Чукурово" и "Станянци", мина "Черно море", "Балкан 2000" в Твърдица и мина "Ораново". Компанията на Михайлов е съакционери в "Консорциум Енергия МК" с минните компании, контролирани от Ковачки. Консорциумът е собственик на ТЕЦ "Бобов дол". Друг интересен факт е, че първоначално "Мини Бобов дол" са взети под наем от "Балкан МК Ораново", които по-късно трансферират част от активите към фирми, свързани с Ковачки.

Красимир Михайлов е управител и мажоритарен собственик на капитала на "Енергетик 2004" - дружеството е собственик на "Балкан МК" (с управител отново Михайлов), а то от своя страна - на концесионера "Пирин Ораново". Работниците в мината твърдят, че той се представлява от Станислав Тасев, племенник на Михайлов, който има пълномощно да управлява оперативно, като например подписва заповедите за заплати. Всъщност концесията за добив на въглища от "Ораново" е придобита на 7 февруари 2005 г. именно от "Балкан МК", която месец по-рано приватизира рудника, а впоследствие е прехвърлена на "Пирин Ораново".

"Още по-дразнещо от неплащането на таксите е разбирането, че е нормално да се погазва законът", коментира по повод трагедията в Ораново министър Стойнев. В последните 20-ина години според различни публикации в медиите Михайлов демонстрира такова поведение. Въпреки че е получил концесията по времето на правителството на НДСВ и ДПС, от три независими източника неофициално се твърди, че той е бил близък до среди в БСП в края на 90-те, когато председател на партията беше Георги Първанов. Междувпрочем родом от същия пернишки регион, в който е бизнесът на Михайлов. Според публикация във в. "Политика" от 2006 г. по време на събора в радомирското село Радибош тогавашният президент е договорил с Михайлов възможността да складира боклука на София в мина "Иван Русев", която той взел под наем. В средата на 2006 г. Първанов наистина предложи столичната смет да се извозва в рудника.

Последният скандал, месеци преди инцидента в Ораново, е свързан със сметопочистването на гр. Радомир. Кметът на града Пламен Алексиев развали договора с фирма "Мес Ко ММ5" (също свързана с Красимир Михайлов) в края на 2012 г. заради непосилната по думите му цена от близо 2 млн. годишно за местния бюджет. На практика той спря да плаща, а фирмата едностранно прекрати отношенията с общината. Договорът беше сключен през 2009 г. от предишния кмет за срок от 10 години на обща стойност 15.720 млн. лв. без ДДС. Алексиев отказа коментар за "Капитал", Михайлов не беше открит на мобилния си телефон.

В годините назад една от първите публични появи на Красимир Паргов, според различни публикации е като един от собствениците на фалиралата по-късно Добруджанска банка. По-късно интересите му са предимно в животновъдството - той участва в приватизацията на месокомбината в Перник, през 2005 г. се е регистрирал като земеделски производител за отглеждане на едър рогат добитък в село Прибой, има завод за фураж в съседното село Александър Димитров, притежавал е и свинекомплекса "Кембъроу" в благоевградското село Зелендол. Към 1998 г. той притежава месокомбината в Добрич и най-големите свинекомплекси в региона. През 2000 г. беше прострелян в крака в района на радомирското село Прибой. По непотвърдена информация Михайлов живее в къща край язовир "Извор", близо до едноименното село. Край водоема има множество табели, на които пише "Язовирът е частна собственост. Забранено е къпането и риболова". От "Напоителни системи" казаха за "Капитал", че язовирът е отдаден под наем на "Мес Ко ММ5" като "рибностопански обект" през 2012 г. за срок от три години. Няма право да строи или преподава части от имота, както и да пречи на напояването. В никакъв случай не е частна собственост и не може да бъде. Преди месеци в. "24 часа" писа, че Михайлов е заградил общински път край язовир "Пчелина". Паргов е бивш президент на футболния клуб "Миньор" - Перник, прочул се с това, че тероризирал играчите.



  Георги Първанов и кръгът "АБВ" си имали доверен личен ковчежник, който старателно се грижел за финансирането на проекта им, твърди ПИК по информация от източници в големия бизнес. Придворният олигарх на Първанов бил не кой да е, а скандалният собственик на мината - убиец Ораново Красимир Михайлов, погребала 4-ма миньори миналото лято.

Според информирани, предстоели да излязат доказателства (включително и под формата на СРС) за ежедневни и непрекъснати контакти на Първанов и Михайлов, в които двамата уточнявали детайли от общия си бизнес.

"Мина Ораново всъщност е скрита собственост на самия Първанов, Михайлов е подставеното му лице. Двамата се познават по пернишка линия", твърдят източниците на ПИК.                      
 
 
     

 
 
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Билян Балев .

 

1 коментар: